Przepisy na zdrowe i szybkie śniadania dla dzieci

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia!

Czy pyszne, pełnowartościowe śniadanie jest codziennym rytuałem, czy samo wypicie porannej kawy to już szczyt Waszych marzeń? Hmm… a może Wasze pociechy zajadają się czekoladowym masłem i bagietką, a Wy czujecie niedosyt bo chcielibyście aby posiłek był zdrowszy i bardziej wartościowy? Niestety natłok obowiązków sprawia, że często brakuje nam czasu.

Dlatego nadchodzimy z pomocą, przedstawiamy Wam kilka łatwych, smacznych, a przede wszystkim bardzo szybkich przepisów na śniadania ? Jeśli Wasze dzieci są niejadkami, warto trochę urozmaicić im poranne posiłki – kolorowe, owocowe kombinacje, niezwykłe kanapki, omlet. Pewnie wydaje Wam się, że śniadania rodem z Instagrama nie są dla Was – bo najzwyczajniej nie macie na to czasu. Nic bardziej mylnego! To tylko chwilka… przepisy poniżej nie zajmą Wam nie więcej niż 15 min i dostarczą energii Wam i Waszym pociechom na wiele godzin!

  1. Twarożek z owocami na ciepło

Potrzebujesz:

  • Twarożek
  • Mleko
  • Maliny świeże/ mrożone
  • Cynamon
  • Awokado
  • Granola – najlepsza będzie domowa granola, przepis poniżej ?
  • Banan

Czas przygotowania: 10 min.

Do miseczki wrzucamy twarożek, mleko i cynamon: łączymy wszystko razem. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju kokosowego wrzucamy garść malin i posypujemy cynamonem. Kiedy maliny zaczną się rozpływać, dodajemy je do miseczki z twarożkiem, posypujemy granolą, dodajemy plastry awokado, banana i kilka świeżych malin. Według uznania, jeśli wolisz aby Twoje śniadanie było słodsze dodaj miód, albo masło orzechowe.

Przepis na domową granolę:

płatki owsiane, rodzynki, orzechy ziemne wsypujemy do miski- dodajemy miód i kakao. Wszystko mieszamy i przekładamy na blaszkę. Wkładamy do piekarnika.  Pod koniec zapiekania dodajemy wiórki kokosowe, jagody goji i inne ulubione dodatki. Taka granola sprawdzi się idealnie do każdego słodkiego śniadania ?

2. Niezwykłe kanapki

Potrzebujesz:

  • Ulubione pieczywo ?
  • Serek do smarowania,
  • Tahini – pastę sezamową,
  • Dynię,
  • Ogórek konserwowy,
  • Pomidor świeży.

Czas przygotowania: 10 min.

Dynię pieczemy dzień wcześniej, to chwila- wystarczy pozbawioną pestek dynię, pokroić i ułożyć na blaszce, polać oliwą, dodać ulubione przyprawy i upiec w 180 stopniach. Taką dynię możemy też wykorzystać jako składnik późniejszego obiadu.

Ulubiony chleb na 3 minuty pieczemy w piekarniku. Gotowe pieczywo smarujemy serkiem np. śmietankowym. Następnym składnikiem jest upieczona dynia- która po upieczeniu jest słodka i miękka. Całość polewamy tahini. Ewentualnie jeśli nie masz przygotowanej dyni, zamień ją ogórkiem/ grillowanym pomidorem. Całość posypujemy ulubionymi przyprawami, dodajemy listek sałaty. Twoja pociecha na pewno chętnie sięgnie po taką kolorową i pełną wartości odżywczych kanapkę!

3. Omlet z malinami na gorąco

Potrzebujesz:

  • Jajka
  • Mąka ryżowa/ pszenna
  • Mleko
  • Maliny
  • Śliwki
  • Cynamon/ kakao/ miód
  • Granola
  • Chipsy kokosowe

Czas przygotowania: 15 min.

Jajka, mąkę, mleko mieszamy. Jeśli mamy więcej czasu i chcemy aby omlet był bardziej puszysty, ubijamy wcześniej białka, następnie już bez użycia miksera/ blendera, dodajemy żółtka, a następnie mąkę, delikatnie mieszamy. Cały sekret udanego omletu tkwi w dobrym cieście, nie może być zbyt lejące ani zbyt gęste. Wszystkie składniki musicie odmierzyć tak aby ciasto miało konsystencję „sosu”. Niezbędnikiem jest dobra patelnia- na której rozgrzewamy olej kokosowy, musi być naprawdę dobrze rozgrzana= gwarancja udanego omletu ? Na oddzielnej małej patelni lub w garnuszku na odrobinie oleju kokosowego podsmażamy maliny i śliwki z dodatkiem cynamonu. Możecie zamienić cynamon na kakao- wtedy gorący sos będzie słodszy i delikatnie czekoladowy ? Usmażony omlet smarujemy sosem malinowym i składamy na pól, wierzch polewamy resztką malin. Obok wykładamy cynamonowe śliwki. Wedle uznania całość posypujemy granolą, chipsami kokosowymi lub polewamy miodem – te dodatki możecie zamienić i użyć swoich ulubionych dodatków ?

4. Śniadanie po angielsku

Potrzebujesz:

  • Masło klarowane
  • Jajko
  • Pieczarki
  • Pomidor
  • Ulubione pieczywo
  • Pierz cytrynowy
  • Sól
  • Papryka słodka

Czas przygotowania: 15 min.

Coś dla wielbicieli klasyki. Bardzo szybkie i proste śniadanie, a do przygotowania potrzebujecie tylko kilka składników. Na maśle klarowanym podsmażamy pieczarki, pomidory, a kiedy są już podsmażone, dodajemy jajko i przykrywamy patelnię, aby biało ścięło się, a żółtko pozostało płynne. Dodajemy przyprawy, ulubione pieczywo i gotowe ?

5. Pudding czekoladowy

Potrzebujesz:

  • Banan
  • Kasza Jaglana / Płatki owsiane
  • Jogurt naturalny/ Twarożek: wedle uznania ?
  • Kakao
  • Karob – do kupienia w każdym sklepie ze zdrową żywnością, nadaje intensywny korzenny smak.
  • Maliny mrożone lub świeże
  • Płatki kokosowe, jagody goji – do dekoracji
  • Syrop daktylowy/ Miód

Czas przygotowania: 10 min z płatkami owsianymi lub 20 min z kaszą jaglaną.

Zaczynamy od przygotowania kaszy jaglanej, gotujemy ją w garnuszku około 10- 13 min. Płatki owsiane błyskawiczne gotujemy do 5 min. Blendujemy: banan, jogurt/ twaróg, kakao, karob, kaszę jaglaną/ płatki owsiane, delikatnie dosładzamy syropem daktylowym. Zblendowaną całość wylewamy do miseczki, dekorujemy syropem daktylowym, malinami mrożonymi, płatkami kokosowymi, nasionami goji i posypujemy kakao, możemy dodać tez inne ulubione owoce ?

6. Jajko zapiekane

Potrzebujesz:

  • Pomidor
  • Passata pomidorowa
  • Papryka
  • Cebula
  • Humus
  • Pata paprykowa
  • Mix Sałat
  • Ulubione pieczywo
  • Pieprz cytrynowy
  • Sól

Czas przygotowania: 15 min.

Na rozgrzanej patelni, na maśle klarowanym podsmażamy cebulkę, pomidora i paprykę. Do warzyw dolewamy passatę pomidorową, chwilkę redukujemy. Następnie przekładamy całość do naczynia- takiego które możemy bez problemu włożyć do piekarnika, jeśli robimy śniadanie dla całej rodziny, może być jeden większy ? Następnie na podsmażone warzywa wbijamy jajko- ilość dowolna. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, w tym samym czasie możemy też podgrzać w nim ulubione pieczywo.  Nie mieszając, jajko pięknie się zapiecze, a żółtko pozostanie płynne. 5 min. w piekarniku i gotowe. Całość dekorujemy porcją witamin czyli sałatką, dodatkowo możemy dodać pastę paprykową i hummus ?

Mamy nadzieje, że dzięki tym przepisom, odnajdziecie nutkę inspiracji do swoich codziennych porannych posiłków… ale natomiast jeśli macie ochotę na odrobinę odpoczynku, chcecie oderwać się od codziennych obowiązków, też nadchodzimy z pomocą.

Zapraszamy Was do klimatycznej kawiarni Inca Cafe. W naszym menu posiadamy śniadania w różnych odsłonach, na słodko i słono. W szerokiej ofercie znajdziecie między innymi jajecznicę z frankfurterkami, kanapkę na ciepło z jajkiem i bekonem, ale także puszyste i wyjątkowe omlety z mnóstwem dodatków. A co najważniejsze, przygotowywane są na świeżo z pełnowartościowych produktów ? Do śniadania obowiązkowym elementem jest pyszna, aromatyczna kawa z mleczną pianką – Latte poleca się z czekoladowym syropem i bitą śmietaną!

Po takim posiłku energii do zabawy starczy na kilka godzin!

Jeśli nabierzecie ochoty aby jeszcze doładować baterię, proponujemy wtedy kawałek świeżego, domowego ciasta oraz sezonową lemoniadę lub herbatę. A jeśli zostaniecie dłużej… mamy dla Was też kilka propozycji lunchu- co powiecie na ciepłą, zdrową zupę i sałatkę? W Inca Cafe zadbamy o Was abyście w dniu wolnym od pracy nie musieli myśleć o obowiązkach, a Wasze pociechy spędzą aktywnie czas bawiąc się i korzystając z atrakcji sali zabaw. Życzymy wszystkim smacznego 🙂